Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Γκριγκόρι Πέρελμαν: Ο Ρωσος απο το μελλον

Ένα από τα μεγαλυτερα μαθηματικα προβληματα που ήταν αλυτο απο το 1904, ηταν η Εικασία του Πουανκαρέ, μέχρι που το 2002 ένας Ρώσος μαθηματικός, ο Γκριγκόρι Πέρελμαν, το απέδειξε και «τρέλανε» τους πάντες. Ο Ζιλ Α. Πουανκαρέ (1854-1912) ήταν ένας Γάλλος μαθηματικός, που εξέφρασε πρώτος τη βασική αρχή της «Θεωρίας του Χάους», ότι δηλαδή «μικρές διαφορές στις αρχικές συνθήκες προκαλούν μεγάλες διαφορές στο τελικό αποτέλεσμα». Διατύπωσε, λοιπον, το 1904 την εικασία – που από τότε είναι γνωστή με το όνομά του – σχετικά με τα σχήματα (που δεν αλλάζουν όταν τεντώνονται, διαστρεβλώνονται ή συρρικνώνονται) που είναι δυνατόν να έχει το Σύμπαν.
Από τον 19ο αιώνα, οι μαθηματικοί ήξεραν ότι η σφαίρα είναι το μόνο δισδιάστατο αντικείμενο με αυτήν την ιδιότητα, αλλά ήταν αβέβαιοι για τα αντικείμενα με περισσότερες διαστάσεις. Η Εικασία Πουανκαρέ έλεγε ότι μια τρισδιάστατη σφαίρα είναι ο μόνος περιβαλλόμενος τρισδιάστατος χώρος χωρίς οπές. Οι φωστήρες της μαθηματικής επιστήμης αδυνατούσαν για έναν περίπου αιώνα να αποδείξουν την Εικασία, μέχρι που ένας Ρώσος, ο Πέρελμαν, μετά από προσπάθειες 8 χρόνων, κατέληξε το 2002 σε μια απόδειξη 473 σελίδων, την οποία ταχυδρόμησε στον ιστοχώρο arXiv.org (εκεί ανεβάζουν οι ερευνητές τις εργασίες τους πριν τις υποβάλλουν σε επιστημονικά περιοδικά).
Η εργασια του εκεί μελετηθηκε για τρία ολόκληρα χρόνια(!) από τους συναδέλφους του, οι οποίοι δεν κατάφεραν να εντοπίσουν κάποιο λάθος.
Το έξοχο της ιστορίας είναι ότι τον Αύγουστο του 2006 ο Πέρελμαν έγινε ο πρώτος άνθρωπος που αρνήθηκε το Μετάλλιο Fields (το σημαντικότερο βραβείο στον χώρο των Μαθηματικών), ενώ περιφρόνησε και τη δωρεά ενός εκατομμυρίου δολαρίων του Ινστιτούτου Clay Mathematics, επειδή δεν θεωρούσε τους κριτές του άξιους να τον κρίνουν!
Ο Κυριος Περελμαν ηρθε απο το μελλον να μας διδαξει οτι μπορει να ειναι κανεις επιστημονας και ανθρωπος και οτι δεν ειναι ασυμβατο η ηθικη με την μορφωση!!
Υ.Γ.: Αδυνατω να σκεφτω εαν θα γινοταν κατι παρομοιο ΑΙΔΩ στην Ελλαδα μας και το τι "σχολια" θα ειχε να ακουσει!!

2 σχόλια:

ΝΙΚΟΣ ΓΚΑΤΣΟΣ είπε...

"Μ''ενα ματι , μ''ενα δοντι
με βαμμενα τα μαλλια
σκαρφαλωσαν οι γεροντοι
στης πατριδας τα σκαλια,
καθως παν για τα 80
ιδιοι και παραλληλοι
το πολυ για καμια τσοντα
ειναι πια καταλληλοι.
Μας φλομωσαν οι παπουδες
με ψευτιες και φουμαρα
λες και ειμαστε αλεπουδες
και μασαμε κουμαρα,
μα θαρθουνε αλλα χρονια
μ''ονειρα κι οραματα
διχως λογους στα μπαλκονια
κι αχρηστα προγραμματα.
Μα για να σωθει η Ελλαδα
στους καιρους τους υστατους
βρειτε καπου εναν Καιαδα
και γρεμοτσακιστε τους".

Ανώνυμος είπε...

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!
ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΤΟΥ... ΠΑΣΟΚ (και μπραβο τους!)
ΖΗΤΟΥΝ ΕΡΕΥΝΑ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΜΕ ΒΑΘΟΣ.... 20ΕΤΙΑΣ!!!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ:

http://content.yudu.com/Library/A1rnpi/20110331105814/resources/index.htm?referrerUrl=http%3A%2F%2Fwww.yudu.com%2Fitem%2Fdetails%